Pred nedávnom som na Facebooku čítal reakciu na článok istej doktorky medicíny v denníku N. V tomto denníku prezentovala svoje názory na stravovanie a článok na Facebooku mal za potrebu spochybniť jej názory na základe výskumov z celého sveta. Zároveň odporúčal redakcii denníka N, aby si preštudovali svetové výskumy pred tým ako vydajú nejaký článok. Len preto lebo niekomu sa nepáčili názory spomínanej doktorky ktorá tvrdila, že by ľudia mali jesť živočíšnu a rastlinnú stravu v pomere  50:50. Ja som študoval odbor Výživa ľudí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, niekoľko rokov som pracoval v oblasti výroby a spracovania potravín a neustále sa v tomto odbore vzdelávam. Stravovaním, výrobou potravín a chemickými procesmi v tele sa intenzívne zaoberám už viac ako 10 rokov. Vyššie spomínané články vo mne vyvolali zmiešané pocity a potrebu dať na „papier“, čo si myslím.

Z každej strany sa hrnú informácie, čo je zdravé, čo nezdravé, ako by ste sa mali stravovať. Každý piaty človek sa stavia do pozície odborníka na výživu po prečítaní troch článkov na webe, jednej knihy a absolvovaní 2 týždenného kurzu, kde získa certifikát, že je skutočný odborník. Aj samotní vedci sa predbiehajú v tom, kto urobí hodnotnejší výskum, a akú prevratnú myšlienku prinesie na svetlo sveta.

Healthy-Food-Free-PNG-Image

Poďme sa teda pozrieť, aké informácie sa dostávajú do „éteru.“

Skupina ľudí tvrdí, že by sme nemali jesť mäso, lebo zakysľuje organizmus, pri častej konzumácii spôsobuje rakovinu hrubého čreva. Zaobchádzanie so zvieratami je nehumánne, výskumy údajne potvrdili, že čisto rastlinná strava je pre človeka postačujúca vo všetkých obdobiach života – počnúc narodením.   Zo stravy teda vylúčime mäso.

Iní tvrdia, že by sme nemali jesť obilniny, lebo je v nich lepok, ktorý nám škodí. Naše trávenie sa ešte evolučne nestihlo prispôsobiť dokonalému tráveniu obilnín a tým nás obilniny zaťažujú. Sacharidy ako také spôsobujú obezitu, tiež zakyslenie organizmu, kožné problémy, alergie, ….. Vylúčme teda zo stravy obilniny a rovno všetky sacharidy.

Mlieko a mliečne výrobky. Dospelí vraj mlieko nepotrebujú. V mlieku obsiahnutá bielkovina kazeín spôsobuje zahlienenie a má prozápalové účinky. Mliečny cukor, laktóza, spôsobuje nadúvanie a tráviace ťažkosti. Ďalším dôvodom vylúčenia mliečnych výrobkov zo stravy je to, že obsahujú veľa nasýtených tukov, cholesterol, ktoré spôsobujú zanášanie ciev a následne kardiovaskulárne problémy. Vylúčme teda zo stravy aj mlieko a mliečne výrobky.

Vajcia sú jednu dobu nevhodné, potom zdravé a informácie okolo nich sú ako na kolotoči. Raz hore, inokedy dole. Nejesť, jesť, nejesť, jesť a tak ďalej. Vylúčme aj vajcia.

Ovocie a zelenina sa pestuje v skleníkoch, hydroponicky, strieka sa pesticídmi, hnoja chemickými hnojivami, a tým je rast urýchľovaný, len aby boli plody rýchlo veľké a pekné. Nehľadiac na nutričnú hodnotu. Vylúčme aj takéto ovocie a zeleninu.

Čo nám ostane ako vhodné na konzumáciu? Nič.

Smutné je to, že človek ktorý sa tvári ako pán tvorstva, najinteligentnejší tvor planéty si sám ničí zdroje potravy. Genetické inžinierstvo, šľachtiteľstvo a ďalšie odbory vytvárajú potraviny nám neprirodzené a dopady na zdravotný stav sa ukazujú až príliš neskoro. My ľudia máme neustálu potrebu robiť nekonečné výskumy, zhromažďovať informácie, papiere, certifikáty a na čo? Je enormný pretlak informácii o všetkom, nie len o výžive a ľudia sú potom zmätení. Nevedia posúdiť, čo je správne a zabúdajú používať zdravý rozum. Verím, že v každom výskume je časť pravdy. Informácie nie sú zlé ani dobré. Ich posolstvo sa mení na základe toho, ako sú podávané. Často sú vytrhnuté z kontextu. Nič predsa nie je čierne alebo biele. Ľudské telo je zložitý, ale dokonale fungujúci  mechanizmus, kde všetko so všetkým súvisí. Nemôžeme oddeliť jednu časť a dívať sa iba na ňu bez toho, aby to malo dopady na zvyšok systému. Ako každý z nás vyzerá inak z vonku, tak sme jedineční aj z vnútra. Máme rôznu toleranciu na jedlo a jednotlivé živiny. Keby sme mali všetci rovnaké trávenie, už dávno by bol jeden recept na správny jedálniček, všetci by sme boli zdraví a dožívali by sme sa 150 rokov. Lenže tak to nie je. Neustále sa predbiehame v nových trendoch stravovania. Vegetariánstvo, vegánstvo, frutariánstvo, RAW, ….. a každý tvrdí o tom svojom, že to je správna cesta a tým spasí svet. Naozaj? Ťažko. Všetko má svoje výhody aj nevýhody, tak prečo sa neriadime zdravým rozumom, ale necháme sa ovplyvniť trendmi?! My ľudia, tak inteligentné tvory.

Keď nás porovnám so zvieratami, ktoré sú všeobecne považované za hlúpejšie od ľudí, tak v tomto nás schovajú do vrecka. Nemajú školy, nik ich neučí čo jesť, aby boli zdravé, no aj tak to vedia. Nemusia robiť výskumy a získavať certifikáty, aby prežili. Je mnoho druhov, ktoré sú od narodenia/vyliahnutia odkázané na seba. Vyrastajú bez rodičov a aj tak dokážu prežiť. Inteligentní ľudia majú kvantá informácii o strave, prístupné nespočetné množstvo výskumov i napriek tomu máme rakovinu, diabetes, kardiovaskulárne ochorenia, neurologické ochorenia a ďalšie ťažkosti až príliš rozšírené. Naše EGO nám aj tak tvrdí, že ľudia sú najmúdrejší.

Každý človek má inú potrebu živín. Človek pracujúci v kancelárií bez pohybu má nižší nárok na výživu ako manuálne pracujúci. Skúste povedať baníkovi alebo inému ťažko pracujúcemu človeku, aby bol vegetarián, prípadne vegán. Asi si dokážete prestaviť jeho odpoveď. Výskumy tvrdia, že pre človeka je rastlinná strava postačujúca vo všetkých obdobiach života. Zároveň je známy fakt, že vitamín B12 je v dostatočnom množstve zastúpený len potravinách živočíšneho pôvodu – mäso, vnútornosti, vajcia. Rastliny tento vitamín neprodukujú, keď sa v nejakej plodine nachádza, je to zanedbateľné množstvo. Malá ukážka ako sa informácie, výskumy a vedci navzájom negujú. Evolučne je dokázané, že ľudia sa vyvinuli na dnešnú úroveň práve vďaka tomu, že začali jesť mäso vo zvýšenej miere. Malo to pozitívny vplyv na vývoj mozgu a ten nám umožnil rozvíjať naše schopnosti. A dnes sa niektoré skupiny ľudí idú biť do hrude, že ľudia mäso nepotrebujú. Práve mäso nám dalo energiu na to, aby sme sa vyvinuli, rozmýšľali, vynašli nástroje a odišli z jaskýň. Zaobchádzanie so zvieratami na farmách a bitúnkoch je zlé. V niektorých prípadoch je to pravda, no nezapríčiňujú to konzumenti, ale majitelia fariem a ich pracovníci. Mali by sa riešiť títo ľudia, prečo sa tak správajú pri výkone svojej profesie. Prečo to majitelia tolerujú. Keď chce lev prežiť, musí zabiť antilopu, nebude žrať trávu. Táto antilopa tiež nezomiera v pokoji. Levy ju naháňajú a zomiera v poriadnom strachu a strese. To je príroda a smrť je jej súčasťou. Usmrcovanie zvierat pre konzumáciu ľudí je tiež normálne. A ako inteligentne tvory vieme zabezpečiť menej stresujúce prostredie pre tieto zvieratá. Ak by sme zo stravy úplne vynechali mäso, bolo by potrebné pestovať plodiny pre celú planétu, čo si neviem veľmi dobre predstaviť. Rastlinnej stravy skonzumujeme objemovo viac ako živočíšnej, preto by výrazne stúpol dopyt po plochách na pestovanie konzumných plodín.

Môj názor je, že žiadny extrém nie je dobrý a ku všetkému by sa malo pristupovať s mierou. Nie som zástancom striktného vylúčenia nejakej zložky potravy len kvôli módnemu trendu. Zastávam názor, že strava má byť čo najpestrejšia. Jedzte zeleninu, ovocie, mäso, ryby, všetko, na čo máme chuť. Pri jednotvárnej strave sa môžete ochudobňovať o niektoré vitamíny a minerály, čo sa Vám prejaví až po dlhšej dobe. Ľudia málokedy používajú sedliacky rozum a skoro vôbec nepočúvajú vlastné telo. Skutoční odborníci na výživu Vám môžu navrhnúť, ako by mal vyzerať Váš stravovací deň, ale detaily si musí každý vyladiť sám. Určite som za to, aby sme konzumovali v maximálnej možnej miere tie potraviny, ktoré sa vyprodukujú v štáte, kde žijeme. Pre tieto potraviny je naše telo dokonale prispôsobené. Ideálne je, keď sú potraviny produkované na malých hospodárstvach v blízkosti Vášho domova. Nepotrebujeme mať denne avokádo, mango, banány a iné exotické ovocia. Sú chutné, majú svoje benefity, ale prežili sme stáročia bez nich. Je príjemné mať v obchode tak široký výber svetových chutí, no nie je to nevyhnutné. S ľahkosťou si vystačíme s našom mrkvou, zemiakmi, jablkami, slivkami, kyslou kapustou, zaváraninami, slovenským mäsom a ďalšími tradičnými potravinami. Pozrime sa aj na ekologický aspekt. Dovážame kurence z Brazílie, bravčové z Ameriky, jablká z Afriky, …. Všetko toto aj ďalšie si dokážeme zabezpečiť my tu na Slovensku tak prečo to dovážame z celého sveta?

Snažme sa o to, aby sme si dokázali zabezpečiť zdroje potravín v našom najbližšom okolí. Jedzte striedmo, pestro, čo najmenej fast food jedlá a polotovary. Obmedzte sacharidy na minimum, pretože práve tie nám škodia, ak ich konzumujete nadbytok, nie tuky. Dá sa s ľahkosťou fungovať aj bez pečiva, chleba. Nie je potrebné, ani vhodné konzumovať ho denne. Ani to „zdravé“ celozrnné. Aj cereálie sa tvária zdravšie ako naozaj sú. Keď sa Vám podarí počas týždňa zredukovať objem prijímaných sacharidov, pokojne sa môžete odmeniť aj sladkým koláčom. Raz do týždňa Vám neuškodí. Určite nie každý deň. Spolu s každodenným pohybom minimálne vo forme svižnej chôdze aspoň hodinu, bude Váš život kvalitnejší, zdravší a spokojnejší. Týždeň má 168 hodín, nech z toho 50 hodín strávite prácou a 56 hodín spánkom, ostáva 62 hodín. Z toho sa určite dá vyčleniť pár hodín pre zdravý pohyb.

S konkrétnym stravovacím a pohybovým plánom Vám rád osobne pomôžem.

 

Želám Vám krásny deň.

Ing. Milan Sivok

Autor: Milan Sivok

Recent Posts